01 Ноем. 2022 автор: Insider: Украйна потопи и черноморския флот на

...
01 Ноем. 2022 автор: Insider: Украйна потопи и черноморския флот на
Коментари Харесай

Около 70% от руския флот е неутрализиран и сега руснаците не могат да го задействат за обстрел на крайбрежните украински градове

01 Ноем. 2022 създател: Insider: 
Украйна " потопи " и черноморския флот на Русия. Дори лоялните на Кремъл специалисти са изумени от безспорната беззащитност в морето

Войната с Украйна се оказа тежко тестване за всички типове въоръжени сили на Русия. След първичните триумфи сухопътните войски безнадеждно се оплетоха в украинската защита и бяха принудени безславно да се отдръпват от Киевска и Харковска области.
 
Въздушно-космическите сили, разполагащи със смазващо предимство в числеността, по този начин и не съумяха да реализират безапелационно владичество във въздуха. Но най-болезнени и непредвидени станаха извънредно неудачните дейности на Военно-морския флот (ВМФ).
 
Според ръководителя на Центъра за военно-правни проучвания Александър Мусиенко, към 70% от съветския флот е обезвреден и в този момент руснаците не могат да го задействат за обстрел на крайбрежните украински градове с артилерия или морски десант.
 
" Неговата роля се свежда единствено до обстрелване на украинските градове с ракети " Калибър ", споделя той. Мусиенко признава, че това не е дребна опасност, само че " не е тъкмо това, за което се основава пълностоен флот ".
При последната офанзива преди два дни край Севастопол бяха съществено развалени фрегатата " Адмирал Макаров " и морският миночистач " Иван Голубец ".
 
Главният съдружник или основната неволя
 
" Русия има единствено два съдружника - нейната войска и флот ". Тази фраза, която приписват на император Александър III, обича да повтаря и президентът Владимир Путин. Александър III в никакъв случай не е воювал, а Путин води война по този начин, че армията и флотът могат да се конкурират с простаците и пътищата за званието " основна съветска неволя ".
 
Именно флота загатна Путин като опрощение за войната в Украйна: по време на паметния митинг-концерт в " Лужники " на 18 март 2022 година той ненадейно реши да си спомни за адмирал Ушаков: " Така се случи, че началото на интервенцията съответства инцидентно с рождения ден на един от нашите известни военноначалници, причислени към светците - Фьодор Ушаков, който за цялата своя блестяща военна кариера не е изгубил нито едно стълкновение.
 
Той в миналото е споделил, че всички стихии ще се извърнат в интерес на Русия. Така е било тогава, по този начин ще е и в този момент, по този начин ще е постоянно! " - В първите месеци на войната Путин обаче загуби повече кораби от Ушаков за целия му живот.
 
В новите стопански и военно-политически условия след разпада на Съюз на съветските социалистически републики наследеният от Русия флот преживяваше не най-хубавите си времена. Първите месеци от президенството на Путин през 2000 година бяха белязани с нещастието на подводницата " Курск ".
 
Странното държание на Путин, изключително неговото изказване с ехидно подсмихване: " Тя потъна ", както и неспособността да се спасят останалите живи още известно време след гърмежа членове на екипажа като че ли бяха дъното, което можеше да удари военно-морският флот.
 
Ситуацията стартира да се трансформира в средата на 2000-те. За ВМФ бяха отделени големи суми по държавната стратегия за въоръжение. Ръстът във военните разноски оказа помощ на Русия да се върне в някои региони на международния океан.
 
През 2008 година " Неустрашимый " дойде в Аденския залив за битка със сомалийските пирати. По-късно в региона бе образуван цялостен отряд бойни кораби, които патрулираха и обезпечаваха сигурността на преминаващите плавателни съдове.
 
Но през 2014 година вероятностите за развиване на флота се оказаха под опасност поради войната в Украйна, западните наказания и спирането на връзките с украинските предприятия от военно-промишления комплекс. Освен това огромна част от парите " изяде " едно-единствено направление - основаването на нова стратегическа подводница (проект 955 " Борей " ) и балистични ракети за нея ( " Булава " ).
 
Превратният миг в актуалната история на ВМФ настъпи, когато Русия се намеси във войната в Сирия. През октомври 2015 година дребните ракетни кораби на Каспийската флотилия изстреляха 26 крилати ракети " Калибър " по цели на сирийска територия. Така се отбелязя новото предопределение на флота - стремително средство срещу наземна инфраструктура на съперника.
 
В същото време сирийската акция сподели и сериозните уязвимости на морските сили - военните моряци по този начин и не съумяха да обезпечат удовлетворително доставяне на съветската сухопътна формация в Сирия и не помогнаха изключително в бойните дейности. Походът на единствения самолетоносач на ВМФ - " Адмирал Кузнецов " към Сирия удиви западните наблюдаващи с гъстата димна диря и се прави оценка в най-хубавия случай нееднозначно.
 
За три месеца - от ноември 2016 до януари 2017 година бяха изгубени два самолета — МиГ-29К и Су-33. При това съперникът нямаше никаква заслуга за това - двата самолета паднаха зад палубата при кацане поради скъсани ограничаващи кабели на самолетоносача.
 
Към 2021 година съветският военно-морски флот бе причудливо комбиниране на кораби от руско време, безнадеждно остарели от позиция на бойните благоприятни условия, и нови корвети, фрегати и дребни ракетни кораби.
 
Според западните оценки, основата на съветската морска мощност през днешния ден са подводниците, които са по-скоро инструмент за стратегическо въздържане с много лимитирано потребление. В същото време специфични избавителни съдове за подводници по този начин и не се появиха.
 
От шестте планувани за стартиране след потъването на " Курск " е създаден единствено един - " Игор Белоусов ", който е в състава на Тихоокеанския флот.
 
Украинската злополука
 
Преди войната с Украйна малко на брой можеха да помислят, че най-големият удар, в случай че не веществен, то най-малко честен, ще понесе съветският военно-морски флот. В началото на спора Русия разполагаше в Черноморската зона с шест дизелово-електрически подводници, шест огромни кораба, включително ракетен крайцер, 36 други кораби и спомагателни съдове.
 
През януари 2022 година, под претекст учения, в Черно и Средиземно морета бяха трансферирани спомагателни сили от състава на Северния, Балтийския и Тихоокеанския флот. Шест десантни кораба попълниха черноморското съединяване, останалите останаха в Източно Средиземно море.
 
Украинските Военноморски сили към февруари 2022 година разполагаха с една фрегата (която бе на ремонт), 12 патрулни кораба и няколко десетки други кораби и катери.

Въпреки това, в противоборството със страна, която по принцип няма военно-морски сили като жанр войски, съветските моряци " съумяха " да изгубят флагмана на Черноморския флот - гвардейския ракетен крайцер " Москва ". В случая за триумфа на украинците способства освен ослепително плануваната и проведенената интервенция, само че и безконечният дефицит на пари при руснаците.
 
От трите кораба от този вид " Москва ", " Варяг " и " Маршал Устинов " модерна пожарна сигнализаиця има единствено " Маршал Устинов ". " Москва " се отхвърли от такава поради икономии.
 
Още по-трагикомично е, че няколко дни преди началото на войната с Украйна командващият Черноморския флот персонално се увери в отбраната на " Москва " против ракетни удари. А най-голямата подигравка е във обстоятелството, че към мястото, където потъна ракетният крайцер, бе изпратен избавителният съд " Комуна ", който е пуснат на вода през 1915 година и по всичко проличава, че е най-старият военен транспортен съд в света.
 
Освен " Москва " към дъното потеглиха или най-малко получиха съществени повреди още 10 кораба - " Саратов ", " Цезар Куников ",   " БК-16Е ", " Серна ", " Василий Бех " и пет патрулни катера. Няколко десантни и патрулни катери бяха изумени благодарение на турските дронове " Байрактар ".
 
Други бяха ударени с противотанкови ракети Harpoon. Загуби имаше и измежду командния състав на ВМФ. Загинаха зам.командващият Черноморския флот Андрей Палий, командирът на 810-а бригада на морската пехота Алексей Шаров и други По данни от открити източници са починали 111 съветски моряци, включително 12 офицери, както и 396 морски пехотинци, измежду които 56 офицери.
 
Основно съветският флот в украинската акция се употребява за удари с крилати ракети " Калибър " от надводни и подводни лодки. Твърди се и че запасите от корабни ракети към този момент са на привършване. Западните специалисти считат, че през днешния ден Черноморският флот е просто флот за брегова защита. Руските кораби насилствено напущат военно-морската база в Крим, а подводниците са изведени по-далеч, в Новоросийск.
 
Новото оръжие-чудо
 
За деня на ВМФ на 31 юли 2022 година Путин подписа новата Морска докрина на Русия. В нея за първи път от руски времена се загатна опцията за строителството на самолетоносачи. Особено внимание в речта на президента бе отделено и на свръхзвуковите ракети " Циркон ", за които по неговите думи, " няма никакви загради ". Дали обаче е по този начин?
 
Първо, общоприетата, въпреки и доста бърза крилата ракета не може да бъде наречена " оръжие-чудо ". Още повече в случай че не е въведена във въоръжение. Второ, няма кой знае какъв брой кораби-носители за тази ракета. И трето, хиперзвуковата " Циркон " няма по какъв начин да бъде насочвана. В съветския флот няма самолети за далечно радиолокаторно разкриване и ръководство.
 
В руски времена казусът бе решен със основаването на орбитална система за морско галактическо разузнаване и ориентиране " Легенда " с апарати за пасивно радиотехническо и интензивно радиолокационно разузнаване, само че в средата на 2000-те години тя излезе от строя. В момента се строи орбиталната формация " Лиана ", която би трябвало да замести " Легенда ", само че там има единствено един сателит за интензивно радиолокаторно разузнаване.
 
Другото " оръжие знамение " за ВМФ, с което се хвали Путин, е нуклеарното торпедо " Посейдон ". Президентът персонално сподели анимационно филмче за опциите му по време на посланието си към федералното заседание през 2018 година Точно по време на войната в Украйна бе въведен в строй и първият евентуален притежател на торпетото - най-голямата атомна подводница в света БС-329 «Белгород».
 
По мнението на специалистите обаче торпедото " Посейдон " няма боен смисъл, защото подсигурява световна екологична злополука. Самата стратегия, финансирана от 1980-те години насам, е по-скоро образец за разхищаване и плячкосване, защото при гигантските инвестиции в нея, при всички проучвателен работи и изпитателни мощности, не е известно да има готово торпедо.
 
Бъдещето на флота
 
Неуспехите на ВМФ във войната с Украйна отвориха полемиката за бъдещето на флота. Дори лоялните на Кремъл специалисти се майтапят със съмнителната боеспособност на флота. Започнаха и комични опити да се компенсират минусите - да вземем за пример корабите и катерите на Черноморския флот се " добронират " с чували с пясък, оръжейни сандъци и даже с провесени на борда бронежилетки.
 
Войната сподели, че ВМФ на Русия не може да извършва обикновени задания като удържане на господството по море, обсада на крайбрежието, надзор на връзките.
 
Как дава отговор на това новата морска докрина на Русия? Много необичайно. Там да вземем за пример има хрумвания за строителство на самолетоносачи и разширение на активността на съветския флот в Индийския и Тихия океани. Самолетоносачите " Шторм " и " Ламантин " се правят оценка на към 300-400 милиарда рубли всеки. Като се има поради, че ще е нужна и голяма инфраструктура, кораби за доставяне и прикритие, обучаване на личен състав и други, разноските доближават до астрономическите трилиони рубли.
 
Няма и бази за стабилно наличие в Индийския или Тихия океан. Судан отхвърли на Русия основаването на подобен пункт. Едва ли ще бъде върната военната база във Виетнам.
 
Не е ясно и по какъв начин ще се решат най-спешните проблеми като заместването или закупуването на импортни елементи, елементи, електронни системи и принадлежности и други Стратегията на изолираност и борба с развития свят не дава обещание нищо положително за ВМФ на Русия.
Източник: " Сега "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР